tiistai 7. huhtikuuta 2015

svenska delikatesser

A1Ru3r-kurssin päätteeksi kokkasimme ruotsalaisia herkkuja. Oppilaat olivat ensin saaneet tutustua perinteisiin ruotsalaisiin ruokiin ja herkkuihin, jonka jälkeen kukin valitsi itselleen mieluisimman, jonka reseptin otti selville. Lopuksi luokassa äänestettiin pää- ja jälkiruoasta ja tässä voittajat sekä oppilaiden taidonnäytteitä:


Köttbullar 
Ingredienser 
7 Portioner 
  • 1dl mjölk  
  • 0,5 dl vispgrädde  
  • 0,75 dl ströbröd  
  • 0,5 kg blandfärs  
  • 1 tsk salt  
  • 1 krm nymalen vitpeppar  
  • 1/4 tsk socker  
  • 1 ägg  
  • 0,75 dl riven gul lök  
  • smör eller margarin (till stekning 
här gör du 
  1. Blanda mjölk, grädde och ströbröd. Låt svälla ca 10 minuter 
  1. Blanda färsen med salt, vitpeppar och socker tills färsen blir fast. Tillsätt äggen och blanda tills färsen blir fast igen. Rör i ströbrödsblandningen och löken. 
  1. Skölj händerna med kallt vatten och forma små fina köttbullar. Stek några i taget i matfettet. Skaka pannan och att köttbullarna rullar runt och håller sig runda. 

    Potatismos 
    Ingredienser 
    Portioner 4 
    • 1 kg potatis (1 kg motsvarar 10-12 st)  
    • vatten  
    • salt  
    • 2 1/4 dl mjölk  
    • 1 msk smör eller margarin  
    • 2 krm vitpeppar  
    • 1 krm socker  
    här gör du 
    1. Skala och skölj potatisen. Skär den i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen. 
    1. Pressa potatisen genom en purépress eller mosa den i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Späd med varm mjölk och lägg i en klick margarin eller smör. Krydda med salt, peppar och socker. Rör moset slätt och poröst. 



    Fattiga riddare 

    Ingredienser 
    4 Portioner:    
    • 1/2 dl mjöl  
    • 1 1/2 dl mjölk  
    • 1 ägg  
    • 1 krm salt  
    • 1 tsk socker  
    • 4 skivor vitt bröd  
    • smör till stekning  
    Till servering 
    • socker  
    • kanel  
    • sylt 
    här gör du 
    1. Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg, salt och strösocker. 
    1. Doppa brödet i smeten (skär dem ev i stavar först) och stek dem gyllenbruna i smöret i en stekpanna. 
    1. Strö lite kanel och socker riddarna. Servera med sylt.


      Ja tunnin lopuksi:
      SMAKLIG MÅLTID!


      MUMS!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti