
Köttbullar
Ingredienser
7 Portioner:
- 1dl mjölk
- 0,5 dl vispgrädde
- 0,75 dl ströbröd
- 0,5 kg blandfärs
- 1 tsk salt
- 1 krm nymalen vitpeppar
- 1/4 tsk socker
- 1 ägg
- 0,75 dl riven gul lök
- smör eller margarin (till stekning)
Så här gör du
- Blanda mjölk, grädde och ströbröd. Låt svälla ca 10 minuter.
- Blanda färsen med salt, vitpeppar och socker tills färsen blir fast. Tillsätt äggen och blanda tills färsen blir fast igen. Rör i ströbrödsblandningen och löken.
- Skölj händerna med kallt vatten och forma små fina köttbullar. Stek några i taget i matfettet. Skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.
PotatismosIngredienserPortioner 4:- 1 kg potatis (1 kg motsvarar 10-12 st)
- vatten
- salt
- 2 1/4 dl mjölk
- 1 msk smör eller margarin
- 2 krm vitpeppar
- 1 krm socker
Så här gör du- Skala och skölj potatisen. Skär den i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen.
- Pressa potatisen genom en purépress eller mosa den i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Späd med varm mjölk och lägg i en klick margarin eller smör. Krydda med salt, peppar och socker. Rör moset slätt och poröst.
Fattiga riddareIngredienser4 Portioner:- 1/2 dl mjöl
- 1 1/2 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 krm salt
- 1 tsk socker
- 4 skivor vitt bröd
Till servering- socker
- kanel
- sylt
Så här gör du- Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg, salt och strösocker.
- Doppa brödet i smeten (skär dem ev i stavar först) och stek dem gyllenbruna i smöret i en stekpanna.
- Strö lite kanel och socker på riddarna. Servera med sylt.
Ja tunnin lopuksi:SMAKLIG MÅLTID!










Ei kommentteja:
Lähetä kommentti